Malka i Laura. Nasza historia

 

 

 

Poznały się przez wspólnego pracownika, który wyemigrował z kultowego Tel Avivu do równie kultowego Papuvege, w którym rządziła Laura. I od razu kliknęło. Ta sama energia, ten sam pogląd na vege rewolucję, te same wartości. Najpierw zostały parą, potem zaczęły razem pracować, mimo, że de facto były dla siebie konkurencją. Malka zaczęła rozwijać biznesowo restauracje Laury, a Laura została szefową kuchni w Tel Avivie, chwilę później połączyły swoją miłość w Umamitu.

 

 

 

 

 

 

 

Tu umami jest wege

 

 

 

UMAMITU pojawiło się na mapie kulinarnej Łodzi w 2019 roku. Była to pierwsza wegańska, azjatycka restauracja w tym mieście. Jej matką jest Laura, specjalistka od przetwarzania smaków z dań mięsnych w dania całkiem roślinne. Weganizm nie musi boleć ;-)

Teraz UMAMITU podbija stolicę, a wkrótce całą Polskę, żeby na każdej ulicy i na każdej dzielni można zjeść dobry, wegański ramen, czyli perfekcyjne comfort food. Bo micha gorącej, azjatycko-pikantnej i sycącej zupy jest dobra na wszystko: rozgrzeje, rozwieje to, co złe i otuli Cię swoim smakiem od środka.

 

 

 

 

 

Poznaj nas

 

 

 

 

Laura Monti

Pochodzi z rodziny z kulinarnymi tradycjami: jej pradziadek był cukiernikiem i to od niego w wieku 5 lat uczyła się piec ciasta drożdżowe. Kiedy miała 10 lat, wkręciła się w pieczenie chlebów i tak jej to dobrze szło, że zaczęła piec dla znajomych i dla znajomych. Piekła ponad 20 chlebów na zakwasie tygodniowo i sama je rozwoziła na rowerze. To była jej pierwsza zarobiona kasa.

Kolejny kulinarny sukces przyszedł 10 lat później, kiedy Laura wymyśliła i stworzyła food truck PAPUVEGE. Była pierwszą kobietą-food truckerką w Polsce! I szybko dopadł ją fejm, bo bywała ze swoim food truckiem na konwentach tatuażu, różnych eventach i festiwalach muzycznych.

Jak mówi o sobie, nie jest foodowym ortodoksem. Lubi łączyć puree ziemniaczane z wasabi albo hummus z ziarnami  i młodymi ziemniaczkami w sosie miso.  Po prostu nienawidzi nudy w kuchni.

Pomysł na wegańską miejscówkę zrodził się w jej głowie podczas rocznej podróży do Azji. Tam zjeździła całą Tajlandię i Indonezję, ucząc się od lokalnych kucharzy street foodu po azjatycku. To uderzenie smaków, tak innych od tych, które mamy w Europie, było dla niej początkiem nowej kulinarnej przygody z umami. Przygody, która dziś nazywa się UMAMITU.

 

 

 

 

 

Malka Kafka

Królowa Matka Tel Avivu na Poznańskiej. Autorka konceptu Tel Aviv Urban Food. Z urodzenia wizjonerka, z wykształcenia psycholożka.

Wcześniej pracowała w marketingu, teraz od ponad 10 lat zajmuje się jedzeniem i wszystkim, co się z tym wiąże: występuje w mediach, prowadzi pokazy i warsztaty kulinarne w Polsce i za granicą. Jest autorką książki kulinarnej „God Food”, w której przekonuje (totalnie!) do tego, żeby miłość okazywać jedzeniem. I to jedzeniem roślinnym, na bazie przepisów, które powstały na styku różnych kultur.

Malka od zawsze zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat. Jest dla niej mega ważne, co je, skąd pochodzą produkty, które spożywa i jak je produkować zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki. Jest trochę pojechana i ekscentryczna, beznadziejnie odpowiedzialna i totalnie wierzy w etyczny biznes i odpowiedzialny kapitalizm.